A történet

“…számtalanszor kérdezték már meg, miért is ez a nevünk. A válasz roppant egyszerű, ez tökéletesen kifejezi azt a kettősséget, amit mindannyian a sajátunknak érzünk. Olyan ösztönös, zsigeri zenét szerettünk volna mindig is csinálni, ami az “egyik pillanatban simogatja, kényezteti az embert, a következőben pedig letépi a fejét”! Ami lágy, finom és kedves, ugyanakkor dühös, elkeseredett és agresszív! Eleddig még senki nem tudott konkrét stílust ránk húzni, de nem ez a cél. Ezek vagyunk, ezt szeretjük. Leljétek benne örömötöket!”

az éjfény

A banda egy középiskolai örömzenélés után 2000 októberében megalakul! Ambícióval telve, Szabó István Gábor – dob, Mód Géza gitár, Molnár Csaba – gitár, Takács Árpád – gitár, ének felállásban megszületnek az első dalok.

Majdnem mindenki Veszprémbe kerül, ami eléggé megnehezíti a dolgot, Géza úgy dönt, inkább kiszáll, hármasban folyik tovább a munka.

Egy fél évre rá Géza újra köztünk, ő is Veszprémbe kerül.

Hiányzik a basszer, így Csabi dönt a négyhúros mellett, de nem tart sokáig az öröm, rövid időn belül a kiválás mellett dönt.

A helyi erők közül Illésfalvi Iván (Lust, Ötödik évszak) lett a negyedik ember, vele vettük fel az első lemezt 2002-ben Veszprémben.

2004 elején Iván kiszáll, helyét Horváth Máté (Immensum) tölti be, majd ez év közepén viharos körülmények közt megválunk Szabó Gábor dobostól.

Ezt egy éves szünet követi, míg 2005 januárjában Ódor József (Aeben) basszusgitáros és Schütz Róbert (Perfect Strangers) dobos csatlakozik a hordához. Géza úgy dönt, leteszi a lantot, ennek ellenére még a nyáron elkészül a második lemez, a Szent!

2006-ban már rendszeres fellépőnek számít a banda a veszprémi zenei napokon, részt vesz tehetségkutatókon és olyan zenekarokkal lép fel, mint a 3XS, az Alhana, vagy a Wackor. Ugyanebben az évben csatlakozik a bandához Szőcs Áron gitáros, így újra négyen vagyunk!

Vele készítjük el harmadik, Alkonyzóna című lemezünket, ezt már angolul is, igaz, csak otthoni körülmények között.

2007-ben fellépünk a Rockmaraton-on, az EFOTT-on és a Rockkonnektor fesztiválon. Játszunk többek között a Wendigo-val, a Fish-sel, a Tesstimony-val, a Stereochrist-tal, az Astrodust-tal, az Agregator-ral, az Ideas-szal, a Scaffold-dal és még számtalan bandával.

2008 nyarán megjelenik az Alkonyzóna hat, angol nyelvű számot tartalmazó újragondolása, a Darkzone, amivel már a médiában is feltűnik a csapat. Meghívottként veszünk részt a Tél hangjai, illetve a Rocktóber fesztiválokon.

Mindezek ellenére Schütz Róbert dobos úgy dönt, inkább a saját bandájában zenél tovább, újra dobos nélkül maradunk, egészen 2008 szeptemberéig, mikor is Horváth Ádám dobos csatlakozik hozzánk, hogy újra teljes négyesként hangoskodjunk!

A Rockspace tehetségkutatóján a közel 360 indulót számláló mezőnyből a Machine Man a megtisztelő negyedik, különdíjas helyezést éri el!

2009 nyarán a salgótarjáni Éter-fesztiválon – egy Balassagyarmaton rendezett fergeteges hangulatú elődöntő után – a horda elnyeri a Powerground Management által felajánlott tagságot!

Sajnos Ádámmal nem megy a közös munka, helyét 2010 őszén Szendrei Zoltán veszi át, vele kezdődik az új időszámítás. A banda – tulajdonképpen Ádámnak köszönhetően – hosszas eszmecseréken és komoly szemléletváltáson esett át. Tervek, ambíciók számlálatlanul vannak, hát akkor rajta!

Gyakorlatilag egy véletlennek köszönhetően a horda bekerül a Bandák Csatájának forgatagába, ahol a második helyezést nyeri el. Rengeteg új élmény, ismeretség és óriási hangulat jellemezte a megmérettetést, aminek következtében meghívást kapunk a Zorall Sörolimpiájára, illetve több közös koncertre a Cool Head Klan-nal.

Mintha a karmánk lenne, hogy a dobosokkal nem úgy alakulnak a dolgok, mint szeretnénk…Zolit egy szemtelenül fiatal versenyző, Szabó Dani váltja, vele kezdődnek az új munkálatok, mikor megjelenik a Szólíts meg! a Rockinform CD-mellékletén.

2012 tavaszán a Don Gatto-val és a Cadaveres-szel közös miniturné után Jósti és Áron úgy dönt, másfelé veszik az irányt. Barátságban válunk el, de már nélkülük kezdődnek az új lemez tényleges munkálatai. A fennmaradó koncerteken jóbarátaink segítenek ki minket.

2012 novemberében a Hammerworld Magazin mellékleteként, a Nail Records gondozásában, immáron országos szinten jelenik meg az új lemez, a Motschar! Rengeteg fórumon tűnik fel a banda, két videoklipet is leforgat már Greskó Károly basszusgitárossal.

2013-ban a banda megjelenik több fórumon írott, nyomtatott formában, a nyár folyamán csatlakozik Kovács Máté a hordához, mint basszusgitáros, Roy visszatér eredeti hangszerére, a gitárra. Dani meghívásos alapon beszáll a Bloody Roots-ba is, de emellett remek koncerteket nyomunk a Hollywoodoo-val vagy a Mangod-dal az A38 Hajón.

Világszinten is kuriózumszámba menő megtiszteltetésben van része a bandának, egy luxemburgi festő, Geneviéve Joly megfesti a Motschar összes dalát! A képekből kiállításokat szervez több országban is, valamint elindul egy izgalmas koprodukció!

2013 végén csatlakozik a díszes társasághoz egy régi doboscimbi, Ferenczi András, így semmi akadálya a további hönpölynek.

2014-ben és ’15-ben számtalan koncertet nyom le a négyes, többek között nem kevés Caveman-partyn, Metal Nacht-on és Powerground-os fesztiválon megy a hangoskodás.

2015 nyarán Roy úgy dönt, hogy a saját útján halad tovább, helyét – szinte azonnal – Málik Richárd tölti be, nincs megtorpanás. Ebben az évben jelenik meg végre – még ha csak digitálisan is – a Motschar lemez angol verziója, a Morrlah név alatt futó Bog. A szintén erre az évre tervezett új lemez, az Üvöltő a zenekartól független külső tényezők miatt nem kicsit csúszik, több munkafolyamatot kell a legelejéről újrakezdeni, de ez nem szegi kedvét a kompániának, már az azt követő lemez dalai is formálódnak.

Szünet nincs, csak a motschar!

Comments are closed.